Voorbereidingen…
6 augustus 2025 - Graft, Nederland
Goede voorbereiding is het halve werk. Nou dat weet ik niet zeker hoor. Je probeert soms alles goed van te voren in te schatten en waar mogelijk te anticiperen. Als je zelf de vluchten boekt, auto huurt en de accomodaties reserveert zonder een reisorganisatie, dan is er aardig wat te regelen en kan er dus ook veel fot gaan. Soms gaan zaken al vroeg wat vreemd. Om Namibie in te komen heb je een visum nodig. Daarvoor kon je heel handig een formulier downloaden dat je kon invullen, tekenen en uploaden naar ze…Gaan ze van de ene op de andere dag alleen nog maar digitaal ingevulde formulieren invullen…kan je hele rataplan voor 4 mensen nog een keer doen. En ik ben bang dat er toch een paar Dollars in de hebberige handjes van de beambten moeten belanden om er een beetje rap door te komen. We bereiden ons mentaal voor op een paar uur vertoeven bij de grensposten. Maar goed, je wilt zelf naar diie oorden, dan moet je er ook maar wat voor over hebben.
Voor het tripje naar de Okavango waar we met de auto naar toe rijden, moesten we ons gewicht opgeven…voor het geval een helicopter ons moet redden…Nou, ik denk dat ze bij ons 2x moeten vliegen. Ik heb naar eer en geweten toch maar 75% van het geschat gewicht doorgebriefd naar ze.
Bij dezelfde hut in de delta, gaan ze voor ons bbq-en en we krijgen daar wel 1 non-alcoholisch drankje bij. Vragen ze of we eventueel nog iets anders willen drinken. Dan heb ik nog aangegeven dat ik uit Graft kom en dan krijg je zo’n vraag…Natuurlijk, schijt een Leeuw in het gras? Boert een krokodil in het water ? Ja Ja Ja, dus zij gaan met een koeltruck naar Maun pilsjes en druivensap halen. Ook weer geregeld..
Etosha park zegt dat er geen Malaria is van Mei t/m November, kom je bij de GGD, krijg je te horen dat het in September hoog risico gebied is…Tja, dan bestel je maar een lading Malarone waar een gnoe de hik van krijgt, want volgens de kaarten van de GGD verlaten we het hoogrisicogebied nauwelijks. Die pillen moet je innemen samen met vetrijk voetsel, dat is heel belangrijk zegt de dokter…kijk en dat is dan weer een meevaller, want laten onze koks daar nu specialisten in zijn en als we al ergens uit eten gaan, dan hoeven we niet te kiezen…vetrijk moet het zijn..voor onze gezondheid zeg maar. Bij die GGD ook nog andere goede adviezen gekregen hoor; we mogen ons niet in onze schouder laten bijten door een aap en ook ranzige honden mogen niet te diep in de kuiten bijten want anders worden we hondsdol (als we binnen 24 uur niet 2 prikken tegen die ziekte krijgen)..En voor hepatites B, kreeg ik niks want dat krijg je alleen als je iemands bloed drinkt. Ik kan me voorstellen dat sommigen mijn bloed wel kunnen drinken, maar zelf drink ik liever whisky, bier of ander opmonterend vocht, voor de veiligheid dus. Hopend dat we sommige gevaren wel getackled hebben, kunnen we binnenkort op pad. De taxi is geregeld, we weten waar we naar toe moeten, tasjes inpakken en wieberen. We hebben er zin an.
Celine:8 augustus 2025Benieuwd naar de verhalen nadat je een paar van die gekke pillen op hebt! Hoop dat jullie wel toegelaten worden tot het land.. heeft niet geholpen dat je hebt aangegeven uit Graft te komen. Ze hebben daar al vaker wat Grafters op bezoek gehad.