Dag 15 - 4 September

4 september 2025 - Kasane, Botswana

Chobe…Wat een mooi gebied van Botswana is dit. Nog voor het onbijt hadden we al Olifanten, Nijlpaarden, Krokodillen, hertjes en leeuwen gezien. We werden heel vroeg weggehaald door KD, onze gids van vandaag met een rappersnaam, maar hij gedroeg zich gelukkig niet als een doorgesnoven ritmisch prater. Hij was niet met veel te veel goud behangen en zijn tandjes waren gewoon zwart en niet goud . Hij legde ons van alles uit wat natuurlijk het ene oor in en het andere uitging. Hij begon de dag met de vraag of we eigenlijk weten waar we naar toe zouden gaan, Ik weet niet wat voor toeristen hij normaalgesproken rondrijdt, maar deze 4 hadden net de wikipedia uit en konden hem wat feitjes vertellen over het park die hij niet eens wist. Hij wist gelijk wat voor vlees hij in de kuip had en realiseerde zich meteen dat hij niet met de gebruikelijk toeristenonzin aan moest komen. Zo ging hij eerst even langs een andere lodge om een ontbijtje op te halen voor ons. Dat was natuurlijk in de roos, alleen was het veelsteveel voor ons, dus hij mocht alle gezonde spullen weer meenemen later die dag. We reden veel langs de rivier de Chobe en dat is puur zo’n sloot met meer en grotere beesten dan wij in de polder gewend zijn. Die beesten slapen allemaal wel veel, wat voor de verandering niet zijn gasten voor vandaag gezegd kon worden. Anita die topspotter naar de kroon steekt met heel veel waarnemingen waar ook heel weinig van klopt, riep op een gegeven moment “Olifant”. Dat had KD nooit gezien en hij moest de “ride of shame” maken.. 25 meter terugrijden om de 20 kolossen te bekijken die hij gemist had. Een bij in je oog KD ?  Om het goed te maken, parkeerde hij zijn Landcruiser mooi in het pad waar de kudde langsliep en die liepen heel dichtbij. De slurf ging akelig dicht in de buurt van de inzittenden, maar op het laatst bedacht hij zich dat als hij nog verder zou gaan, hij voorlopig even niets had om te drinken, bomen te slopen of moerasgebied te vernielen. Slimme beesten dus!. Iets verderop lagen wat leeuwinnen bij te komen van iets waar wij geen weet van hebben. Maar op eerbiedwaardige afstand, bleven we even kijken. De locals hadden dat respect niet en parkeerde de kar een meter of 3 van de slaperige dames af. Niet zo netjes, ze blokkeerden daarmee ook ons zicht, dus gingen we een stukje verder kijken en daar waren 3 kids van de slaperige dames, tikkertje aan het spelen, maar dan met vlijmscherpe klauwen. Ze gingen helemaal op in dat spel, waardoor ze niet eens doorhadden dat in mum van tijd, zo’n 12 safariwagens naast die van ons zich hadden opgesteld. Ze hadden er zin in met dat warme weer, ikzelf moet er niet aan denken. Mijn klauwen zijn ook niet zo scherp als de kittens. Waar wij ondertussen wel zin in kregen was eten, dus zocht KD een apenvrij plekkie op met een gruwelijk smerig toiletgebouw, om lekker een bakkie koffie te nemen en de koffer met voer te nuttigen. Boerend klommen we weer in de truck om verder te cruisen en rond te kijken. KD zat ondertussen lekker te teuten met zijn collega rondrijders en zo hoorde hij dat er wat leeuwen en een luipaard gespot waren, alleen dat was 50 minuten rijden en als we heen gingen, zouden we de lunch misschien wel missen. We zaten nog propvol, dus vol gas rijden met die hap. De leeuwinnen hadden we snel gevonden. Die zaten met zijn 3-en een paar kudu’s te bekijken en te kibbelen wie het eerst met de staart mocht te beginnen. Nou dan weet je het wel met die vrouwen, dat duurt nog uren voordat ze ergens uit zijn. Wij dus even naar de luipaarden dachten we. Dat viel wat tegen. We reden rond in de keuken en de voorraadkast van de gevlekte katten, er waren heel veel sporen, maar hij had zich gewoon te goed opgescholen. We namen ons verlies en wij weer terug naar de 3 kibbelende dames die nog steeds ruzie lagen te maken over een magere kudu, terwijl 50 meter verder een kudde van zo’n 300 baggervette buffels lag. Wij zijn maar opgestapt en terug naar Sunbirds hotel gereden. Een uurtje later mochten we ons melden voor de cruise over de Chobe. Ik denk aan cruise aan een zwemdek, tig restaurants en barren en misschien zelfs een klein bingo’tje. Dat zat er niet in, met zijn 18-en in een bootje, iets groter dan een tuindersvlet. We sprongen toch aan boord en gingen aan 1 kant zitten. Fout natuurlijk, die kano maakte gelijk slagzij en de schipper T wilde zo de nijlpaarden niet tegmoet varen. Na wat gehussel hadden we een leuk vaartochtje, maar het leek de Noordzee bij Normandie wel tijdens D-Day. Honderden boten en allemaal varen naar dezelfde plek. Lag er een krokodil van 1,5 meter, lagen er 5 boten naast, en niet van die tobbes waar wij als sardines inzaten waar wij in zaten, maar echte boten met 50 man aan boord met een bar en zo. Desondanks hebben we wel heel veel beesten gezien. Veel krokodillen, Nijlpaarden en Olifanten. Die deden eindelijk het kunstje wat ik ze meermaals heb voorgedaan. Synchroom schoonzwemmen. Zo van de ene kant in Botswana, naar de andere kant in Namibie, want zoals altijd is het gras bij de buren altijd groener. Dat was in dit geval wel echt zo, dus ik begreep ze wel. In Zuidafrika deden ze nog wel eens een koprol in het water, maar daartoe kon ik ze niet zetten. Ze hadden ook wel haast met het oversteekje, want het wemelde daar van die grote reptielen met heel veel tanden die ze in een slurf kunnen zetten. Haast hadden wij vervolgens ook want de piepers wachtte op consumptie in het hotel, en daarbij ook nog een lading kippevleugels. Dus een kiekje van de ondergaande zon planeren naar de “ haven”. Niet dus, het leek wel alsof we een plastic zak in de schroef hadden, dat kreng was niet vooruit te branden en als laatste van de vloot zo’n beetje kwamen we aan. We hebben een prachtig verblijf gehad in Kasane, maar moeten morgen door naar NATA. Er werd gefluisterd dat we daar weer in tenten slapen.. Wat een ellende, dat wordt een kort nachtje, gelukkig duiken we er vanavond vroeg in.